روبرتو بولانیو با وجود کودکی و نوجوانی همراه با سختی و تنگدستی، نمایانگر نبوغی است که تاریخ ادبیات را دگرگون کرده است. بولانیو فعالیتهای ادبیاش را با چاپ مجموعۀ شعر آغاز کرد. سال 1977، مکزیک را ترک کرد تا به سراسر جهان سفر کند و در نهایت در اسپانیا ساکن شد. آنجا ازدواج کرد و علاوه بر نوشتن، به مشاغل کمدرآمد نیز اشتغال داشت. روبرتو بولانیو پس از تولد پسرش در سال 1990 به نثر روی آورد.
اگرچه بولانیو پس از انتشار کارآگاهان وحشی به نویسندهای مشهور و مورد تحسین منتقدان در کشورهای اسپانیاییزبان تبدیل شد، اما آثار او تا پس از مرگش به طور گسترده ترجمه نشدند. شهرت ادبی او در سراسر جهان با انتشار رمان 2666 پس از مرگش در سال 2004 به دست آمد. خوانندگان ممکن است از دانستن اینکه آثار بولانیو با اصالت آمریکای لاتین، وجه اشتراک بسیار کمی با رئالیسم جادویی دارند شگفتزده شوند. بااینحال، این فقط به این دلیل نیست که نسل بولانیو جوانتر از نویسندگان جنبش بوم هستند، بلکه ترجیحات ادبی آمریکای لاتین تغییر کرده است.
شاهکار روبرتو بولانیو، کارآگاهان وحشی سال 1998 به چاپ رسید. او در این داستان، روایتی از حلقۀ شاعران تندرو مکزیکی را ارائه میدهد. کتاب با خاطرات شاعر نوپا که تازه وارد این گروه شده آغاز میشود اما در ادامه، از زبان راویان متعدد، به شرح ماجراجوییهای بنیانگذاران این حلقه برای پیداکردن شاعران همفکر، ابتدا در مکزیک و سپس در سراسر جهان، میپردازد. این رمان با روایتی تکهتکه همچون قطعاتی نامنظم است که با شوخطبعی، سادگی، کوتاهنویسی و حساسیت همراه شده که یکآن نمیشود از همراهیاش دست برداشت. این رمان، بولانیو را به ستارۀ ادبی در سراسر آمریکای لاتین تبدیل کرد و جایزۀ معتبر رومولو گایهگوس (که معادل جایزۀ بوکر برای آثار اسپانیاییزبان است) را از آن خود نمود. کارآگاهان وحشی یکی از واپسین نوشتههای این غول رماننویسی ادبیات آمریکای لاتین است که پساز خدایان ادبیات آمریکای لاتین همچون فوئنتس، مارکز، یوسا به دنیا آمد و زودتر از آنها درگذشت. بولانیو داستانش را در آمریکای جنوبی، به مثابۀ سفری که نه آغاز دارد و نه پایان، پیش برده و ازهمینرو به جای ایستادن روی شانۀ غولها، رو در رویشان ایستاده است. بولانیو در این کتاب، پیوند پنهان میان ادبیات و خشونت را در جهانی که دیگر مرزهایش قابل شناسایی نیست شناسایی میکند.
پس از این موفقیت، روبرتو بولانیو با سرعتی جنونآمیز شروع کرد به نوشتن و تقریباً هر سال یک کتاب از او منتشر شد. این سرعت با آگاهی او از بیماریاش فزونی گرفت. بولانیو به بیماری مزمن کبدی دچار شده بود.
انتشار اثر مطرح او 2666 پس از مرگش، شهرتی جهانی برایش داشت. این اثر سترگ یه پنج بخش تقسیم شده است. بولانیو در نظر داشت این بخشها را به صورت جداگانه منتشر کند اما با تصمیم همسر و مدیربرنامههایش این اتفاق نیفتاد. پس از انتشار کتاب 2666، اغلب نوشتههای روبرتو بولانیو به زبان انگلیسی و سایر زبانها ترجمه شدند و در دسترس دوستدارانش قرار گرفتند.
2666 در سالهای پایانی زندگی روبرتو بولانیو نوشته شده است. این اثر بهطور گستردهای در آمریکای لاتین، و بعدها در اروپا و سایر نقاط جهان، مورد استقبال قرار گرفت و به جهت ویژگیهای منحصربهفردی که داشت، حتی بیش از آثار پیشین او، تحسین و تأیید شد. انبوهی از شخصیتهای متفاوت را میتوان در این اثر مشاهده کرد: دانشگاهیان، محکومان، خبرنگاران ورزشی، دانشآموزان، و… زندگی آنها در شهری خیالی در نزدیک مرزهای مکزیک روی میدهد، جایی که صدها کارگر زن جوان کارخانه، چه در این داستان و چه در زندگی واقعی، از صحنۀ روزگار محو شدهاند.
روح علمیتخیلی رمانی است که این نویسندۀ شیلیایی در سال 1984 نوشته اما پس از مرگش منتشر شد. روح علمیتخیلی یکی از اولین رمانهای تکمیل شدۀ بولانیو بود و منتقدان آن را پیش درآمدی برای کارآگاهان وحشی میدانند. رمان حولوحوش ماجراجویی دو شاعر جوان است که خود را سرگردان در مکزیکوسیتی پیدا میکنند و عشقی بیمارگونه به شعر و ژانر علمیتخیلی دارند. روح علمیتخیلی داستانی است دربارۀ شور و هیجان، بدنامی، ماجراجویی و تلاش برای خلق واقعیت از دل رویاها. این کتاب پیشنمایشی است از تکامل سبکی که در نهایت بولانیو بهواسطۀ آن شناخته میشود و پیشدرآمدی برای آن دسته از مخاطبانی که با هیجانِ داستانهای روبرتو بولانیو ناآشنا هستند، و ضمیمهای درخور برای آثار عصیانگر و سرخوش این نویسنده.
روح علمیتخیلی به طور رسمی در 30 نوامبر 2016، در نمایشگاه بینالمللی کتاب در گوادالاخارا، مکزیک، که در آن سال به آمریکای لاتین اختصاص داشت، عرضه شد.