خورخه ولپی اِسکالانته متولد 1968، رماننویس و مقالهنویس مکزیکی است. او دکترای خود را در رشتۀ زبان اسپانیایی از دانشگاه سالامانکا گرفته است و در دانشگاه یونام در مکزیک ادبیات تدریس میکند. ولپی یکی از بنیانگذاران گروه «کِرک» است؛ جنبش ادبی مکزیکی که میخواهد فراتر از رئالیسم جادویی و همینطور جنبش ادبی «بوم» گام بردارد.
وُلپی که اعتقاد داشت نوشتن میتواند تاریخ را از نو بسازد پس از خواندن تِرا نوستارا اثر کارلوس فوئنتس تصمیم به نویسندگی گرفت. ستایش فوئنتس از رمان ولپی با عنوان در جستوجوی کلینگزور، شروع آشنایی ولپی با او شد. فوئنتس از ولپی به عنوان یکی از ستارگان ادبیات اسپانیایی قرن معاصر یاد کرده است.
ولپی رمان در جستوجوی کلینگزور را سال 1996 زمانیکه در اسپانیا بود نوشت و برای تحقیقاتش به منظور نگارش این رمان زبان آلمانی آموخت. انتشار آثار ولپی و مشارکتش در بیانیۀ مانیفست کِرَک به همراه چند نویسندۀ جوان در اعتراض به وضعیت موجودِ ادبیات مکزیک، توجهها را به خود توجه کرد.
او به همراه چند نویسندۀ جوان دیگر، برای خواندن مانیفست کِرک ملاقاتی را ترتیب دادند که نشان از سرخوردگی از سیستم اجتماعی-سیاسی با مضامین آخرالزمانی داشت. پس از این ملاقات، پنج اثر از این گروه که ردپای «رمانهای کرک» در آن بود منتشر شد و عمدتا اعتراضی بودند به رمانهای غالب آن دوره با برچسب «چراغ ادبیات» و همچنین رویدادهای جاری. بهاینترتیب آنها خود را «نسل کرک» نامیدند و از آن به عنوان یک جنبش یاد شد اما مهمتر از آن، در نوشتههای ولپی و سایر نویسندگان نوعی همگرایی به وجود آورد.
خورخه ولپی که به خاطر داستاننویسی خلاق و جاهطلبی در سبک خود در سراسر جهان ستایش شده، به یکی از پیشگامان برجستۀ ادبیات جهان قرن بیست و یکم تبدیل شده است که رگههایی از جهانبینی بولانیو را نیز میتوان در آثارش دید. رمان فصل خاکستر یادآور بهترین آثار ریچارد پاورز و کارلوس فوئنتس و دستاوردی خیرهکننده و منحصر به فرد است.
میتوان گفت آثار ولپی بهویژه فصل خاکستر و در جستوجوی کلینگزور رمانهایی تاریخی هستند با درونمایۀ جستوجوی حقیقت و با تاکید بر تحقیق و تفحص. این دو رمان جز پرفروشترین آثار این نویسنده هستند که با استقبال فراوانی در جهان روبهرو شده و به زبانهای مختلف ترجمه شدهاند.